Dit event is al begonnen/geweest.

Lezing Zijn je hersengolven nog van jou

Lezing Zijn je hersengolven nog van jou

Nijmegen
20.00 - 21.30
Uitgelicht

Deelnemers 3 / 8

Plaats:
Nijmegen - Gelderland
Deelnemers:
Min. 3 - max. 8

Deelnemers 3 / 8

Leeftijd:
40 - 65 jaar
Kosten:
€ 8,50
Uitleg kosten:
Entree 8.50. Voor Radboud Reflects abonnees gratis
 

Omschrijving

Ga je mee naar deze interessante lezing? De lezing is tot 21.30.
Daarna misschien even wat drinken in de stad.

Is je hersenactiviteit nog wel van jou? Er komen steeds meer slimme technologieën op de markt die je hersengolven meten. Met behulp van deze “neurotechnologieën” kun je bijvoorbeeld je concentratie verbeteren, maar dringt ook de dataverzameling steeds dieper in je denkvermogen. Wat betekent het voor onze mentale privacy, keuzevrijheid en persoonlijke identiteit als technologie toegang krijgt tot onze hersengolven? Kom luisteren naar neurowetenschapper Fleur Zeldenrust. filosoof Pim Haselager en kunstenaar Roel Heremans over de vraag of onze hersenen beschermd moeten worden tegen de gevolgen van neurotechnologieën.

De belofte van neurotechnologieën
Van geavanceerde hoofdgadgets tot brein-computerinterfaces: neurotechnologieën zijn in opkomst. Draagbare devices zoals Narbis en Muse zijn slimme helmen die je hersenactiviteit meten en real-time feedback geven, zodat je jezelf kunt trainen om beter te ontspannen of je concentratie te verbeteren. Hersenimplantaten, zoals die van Elon Musk’s bedrijf Neuralink, gaan nog een stap verder. Deze technologie zit direct op het brein en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld computers of prothesen te bedienen met je gedachten. Maar hoe werken dit soort hersentechnologieën eigenlijk? En hoe groot is hun potentie?

Neurorechten
Neurotechnologieën verzamelen een enorme hoeveelheid zéér gevoelige data: onze hersenactiviteit. Wetenschappers aan Columbia University formuleerden vijf "neurorechten" om ons brein te beschermen tegen de gevaren van deze technologieën. Ze stellen dat bedrijven breindata niet mogen gebruiken om iemands persoonlijke identiteit te veranderen, vrije wil aan te tasten, mentale privacy te doorbreken, en dat iedereen gelijke toegang tot brein-upgrades moeten krijgen, en er geen discriminatie mag plaatsvinden op basis van verkregen breindata.

Hoe beschermen we onze privacy in een tijd waarin onze gedachten en gevoelens misschien wel 'leesbaar' én beïnvloedbaar worden? Hoe realistisch is het eigenlijk dat dat gebeurt? Wat maakt hersendata zo gevoelig, naast de enorme hoeveelheden data die techbedrijven al over ons verzamelen en gebruiken om onze keuzes te beïnvloeden? Kom luisteren naar neurowetenschapper Fleur Zeldenrust, filosoof Pim Haselager en kunstenaar Roel Heremans over de opmars van neurotechnologieën en de wettelijke bescherming van je hersenactiviteit.

Over de sprekers
Fleur Zeldenrust is neurowetenschapper bij het Donders Instituut. In haar onderzoeksgroep ‘Biophysics of Neural Computation’ onderzoekt ze de relatie tussen de fysieke eigenschappen van de hersenen en de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Sinds 2019 zit ze ook in de raad van bestuur van de Organization for Computational Neurosciences.

Pim Haselager is filosoof bij het Donders Instituut van de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de implicaties van cognitieve neurowetenschappen en kunstmatige intelligentie voor het menselijk zelfbegrip. Hij richt zich specifiek op technologieën van robotica, brein-computerinterfaces en hersenstimulatie.

Roel Heremans is kunstenaar. Met zijn kunstinstallatie ‘The NeuroRight Arcades’ wil hij de implicaties van neurotechnologieën tastbaar maken en het debat rondom neurorechten stimuleren.
Lees meer
  •     07 April om 11:13 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     06 April om 21:15 Gelderland
    heeft zich aangemeld.
  •     06 April om 16:57 Gelderland
    heeft zich aangemeld.

Stel een vraag